تاریخ انتشار استاندارد ThunderBolt 5 مشخص شد!
Thunderbolt 4 یکی از پرسرعت ترین و تواناترین استانداردهای اتصال در لپ تاپ ها و کامپیوتر است؛ اما شرکت اینتل یکی از جانشینهای خوب آن را معرفی کرده است و آن Thunderbolt 5 است که به زودی در دسترس کاربران قرار میگیرد. گفته میشود که پهانی باند آن 3 برابر نسخه قبلی بوده و رزولوشن و نرخ بروزرسانی بیشتری را در کارتگرافیکها به ارمغان خواهد آورد.
Thunderbolt 5 چه زمانی در دسترس کاربران قرار می گیرد؟
شاید تا کمی قبل این تکنولوژی شایعه ای بیش به نظر نمیرسید، اما در سپتامبر سال 2023 به طور رسمی معرفی شد و قرار است در دستگاهایی که در سال 2024 به بازار عرضه میشوند، قرار داشته باشد. به نظر میرسد در لپتاپهای با پردازنده اینتل و به شکل درایور خارجی در دسترس کاربران قرار بگیرد. البته خود پلتفرم نامبرده نیز به صورت قطعی مشخص نشده، اما حدس و گمانها بر این است که آن شرکت اینتل خواهد بود و نسل چهاردهم پردازندههای اینتل نیز بر روی آن قرار دارد.
عملکرد بالا و کارایی تاندربولت 5
به ادعای اینتل تاندربولت 5 نسبت به نسل قبلی خود حدودا 2 الی 3 برابر پهنای باند خواهد داشت. پهنای باند دو سویه با سرعت 80 گیگابیت بر ثانیه به منظور انتقال فایل ها از لپ تاپ به هارد اکسترنال و گوشی موبایل و ... مناسب خواهد بود. همچنین می توانید مانیتور با پهنای باند 120 گیگابیت بر ثانیه به لپ تاپ متصل نمایید.
می توان آن را به عنوان سریع ترین و قوی ترین روش اتصال برای انتقال تصویر نام گذاری کرد. HDMI 2.1 با سرعت 48 گیگابیت بر ثانیه و DisplayPort 2.0 و DisplayPort 2.1 با سرعت 80 گیگابیت بر ثانیه در مقایسه با تاندربولت 5 ضعیف تر خواهند بود. البته قرار بود Thunderbolt 4 نیز همین ویژگیها را داشته باشد، اما پهنای باند آن به 40 گیگابیت بر ثانیه نمیرسید.
ThunderBolt 5 با مانیتورهای 8K و 4K هیچگونه مشکلی نخواهد داشت و میتواند نرخ بروزرسانی 540 هرتز نیز در رزولوشنهای پایینتر پشتیبانی کند. حتی گمانهزنی هایی مبتنی بر سازگاری با نمایشگرهای 10K و 16K را در آینده خواهد داشت و این به معنای رشد عملکرد مانیتور ها و کارتگرافیک ها خواهد بود. حتی انتقال فایلها به حافظههای SSD اکسترنال نیز با قدرت و سرعت بیشتری نسبت به قبل انجام خواهد شد.
فن آوری ThunderBolt 5
این تکنولوژی مبتنی بر فناوری PAM-3 است که یک روش جدید برای انتقال بیتها در طول کابلهاست. همچنین آنها به طور عمومی از رمزگزاری NRZ (بدون بازگشت به صفر) استفاده کرده که امکان جابجایی بیتهای 0 و 1 را ممکن میسازد. برخی ویژگیهای اتصال مانند PAM-4 یا سیستم مدولاسیون دامنه پالس 4 نیز قابل استفاده بوده که امکان انتقال 2 بیت را فراهم خواهد ساخت.
عدد 4 نشاندهنده این موضوع است که چند حالت مختلف از دو بیت قابل لمس است (00، 01، 10، 11). اما تاندربولت 5 از سیگنال داده 3 بیتی استفاده کرده و با دستگاه اجازه میدهد که پهنای باند بالاتری را در مقایسه با سیستم پیادهسازی NRZ و PAM-4 استفاده نماید. البته کابل رابط شما نیز باید بروز و با کیفیت باشد و از این تکنولوژی پشتیبانی کند. ThunderBolt 5 از سایر پروتکلها و فناوریها نظیر DisplayPort 2.1، USB4 V2 و PCI Express 4 برای بهبود عملکرد خود استفاده میکند که با نسخههای قبلی نیز سازگاری خواهد داشت.
درگاه اتصال
همچنان همانند نسلهای قبلی، از کانکتور USB-C برای پشتیبانی از ThunderBolt 5 استفاده خواهد شد که با تمام کابلهای USB-C و هاب های USB-C سازگار خواهد بود، البته این نکته را مجددا تاکید میکنیم که دستگاه شما و کابل رابط شما باید گواهینامه ThunderBolt 5 را داشته باشد.
نظرات (0)